söndag 10 april 2011

Gårdagens söta

Gårdagen med sitt solsken, långa promenader och mys var tvungen att avslutas på bästa sätt, med något riktigt sött och hemmagjort. Som kronan på verket av en bra dag. Maken önskade sig vit chokladtimbal och så fick det bli. Ett oprövat recept som visade sig vara helt lysande.

Till 6 personer

125 g vit choklad
2 dl vispgrädde
3 msk creme fraiche
2 ägg, separerade
3 msk vatten
1 tsk gelatinpulver
2 dl skivade jordgubbar
2 dl hallon
5 msk socker
1,5 dl hallonlikör (eller annan söt likör)

Gör som så

1. Smält chokladen på svag värme i en värmetålig skål.

2. Värm grädden på låg temperatur, låt nästan koka upp. Rör ner den värma grädden och creme fraichen i chokladen och låt svalna något. Rör ner äggulorna, en i taget.

3. Häll vattnet i en värmetålig skål och strö ner gelatinpulvret. Blöt upp i två-tre minuter. Ställ skålen över en kastrull med knappt sjudande vatten så gelatinet löses upp. Rör ner gelatinet i smeten och låt stå tills smeten nästan stelnat.

4. Pensla insidan på 6 små formar eller koppar med matolja och klä bottnarna med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i chokladsmeten. Fördela smeten lika mellan formarna. Låt stå i kylskåp i c:a 2 timmar.

5. Blanda jordgubbarna och hallonen med sockret. Häll i likören och blanda försiktigt. Ställ i kylskåp i två timmar.

Ät & Njut

4 kommentarer:

  1. Men herregud så underbart!!! Jag som älskar choklad!! Och inte bara praliner :) Detta måste prövas. Tack!

    Ann-Louise

    SvaraRadera
  2. låter gudagott det där. med vit choklad kan det nästan inte bli annat! :)

    SvaraRadera
  3. Lyckliga praliner - Ja prova vetja! Jag lovar att du inte kommer att bli besviken och jag håller med dig choklad i alla dess former är bara ljuvligt!

    Beatrix - Gudagott va verkligen ordet :-)

    SvaraRadera
  4. mmm... det där såg fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera