Nu har minusgraderna börjat smyga sig ända hit till Halland och då gäller det att rusta upp med stickade tröjor, långa halsdukar och värmande mat. Denna fisksoppa med saffran är helt underbart god och dessutom enkel att göra. Receptet har jag fått av en arbetskompis och det delar jag mer än gärna med mig av till alla andra frusna själar.
Gör som såhär (4 portioner):
1 finstrimlad purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
*Fräs detta i olja i en stor kastrull
1 Kuvert (1/2 g) saffran
1/2 tsk hela fänkålsfrön
3 msk vetemjöl
*Tillsättes och röres om
1,2 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
*Tillsättes och låt koka ca 8-10 minuter
3 färska, flådda, hackade tomater (kokas hastigt så att skalet spricker, avkyles snabbt och flås därefter.
1 1/2 dl vispgrädde
*Tillsättes och kokas upp på nytt
500 g fiskfiléer (gärna blandade sorter)
*Delas i bitar och kokas efter sort, ca 5 minuter
Räkor, musslor, citron
*Smaksätt med citron, salt och peppar
*Tillsätt ev. räkor och musslor strax före servering.
Serveras med gott nybakat bröd och lite aoli
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar