fredag 29 april 2011

Fruktstund och helgplaner

Nä nu kör jag en Fredagsfika på balkongen innan jag drar på mig en av de nya klänningarna och vandrar över till några vänner för grillhäng i deras trädgård. I morgon drar vi som sagt till stugan så möjligtvis blir det lite tyst här på bloggen över helgen. Vi får se. Hoppas ni alla får en underbar Valborg!!

Om att ha världsliga bekymmer

Är precis hemkommen från en snabbsväng på stan. Insåg att jag var tvungen att handla linsvätska och passade samtidigt på att kika runt lite bland klädaffärernas sommarsortiment. Fann då denna ljuvliga sommarklänning till ett mer än bra pris och jag som bara älskar klänningar var ju tvungen att prova. Den satt perfekt och när jag efter mycket velande inte kunde komma fram till vilken färg som är mest passande för mig, så fick det helt enkelt bli en av varje. Ja, dessa världsliga bekymmer. Kom alltså hem med två klänningar, men ingen linsvätska. Så nu får det alltså bli en vända till på stan....




Desigual väskan

När vi var i Barcelona var jag självklart tvungen att leta upp den stora desigualbutiken som ligger på en av La Ramblas parallellgator. Jag fastnade för märket Desigual för många år sedan när jag såg deras kläder på modemässan i Köpenhamn, vi var då nära att köpa in deras produkter till vår webbutik, men lät bli då vår budget var för liten. Nu såhär i efterhand var det ju jäkligt synd då vi med all sannolikhet hade blivit den första webbutiken i Sverige att sälja deras kläder. Nåja, deras affär i Barcelona är helt underbar. En galen färgexplosion av kläder, jeans och väskor, som en härlig energiinjektion av spanjorsk värme och glädje. Åhh vad jag gillart!

Med mig hem köpte jag en lagom stor väska som fångade mitt hjärta på en gång. En gladväska som kommer väl till pass vid dagsutflykter och övernattningar av olika slag. Har letat efter den storleken på väska länge, men inte hittat någon som jag fastnat för.

Jag känner på mig att jag och min nya kärlek kommer att få många fina år ihop :-). Dessutom passar den rasande bra ihop med min nya Creamkappa.


torsdag 28 april 2011

Äntligen Torsdag

Japp, nu jäklar..äntligen är det Torsdag. Vilket betyder långledig helg för mig. Den har jag i kväll har firat in med att afterworka med arbetskompisarna på en solig uteservering i några härliga timmar. Jag passade på att smälla i mig en stor plocktallrik med galet mycket gröna oliver på och till det ett glas vitt vin. Hur härligt är det inte att sitta i solnedgången och prata av sig om ditten och datten, lösa lite världsproblem och bara ha det gött? Sådant borde göras oftare helt enkelt, men det kommer ju såklart med solen, värmen och energin som följer med när årstiden växlar och går över till vår och sommar. Önskar att det alltid vore lite mer såhär, lite mer avslappnad sommar.

Nu vankas det som sagt långhelg och med den följer grillhäng med kompisar, biltur till bohuslän med bror och hans familj. Där ska vi bekanta oss med våra föräldrars nyinköpta stuga och med största sannolikhet även städa, röja och börja renovera lite. Ptja, tror minsann att det kan bli en helt underbar helg det här.

onsdag 27 april 2011

Lägesrapport från sparrislandet!

Tidigt i morse körde jag och Lemuren ut till mina föräldrar på landet för att gå skogspromenad och pyssla utomhus hela dagen i solsken och fågelsång. Pappa sparrisodlaren var då ute och plockade de första knippena med färska primörer för att sälja i deras gårdsbutik. Så till helgen tänkte jag sno med mig några buntar för att grilla och sedan riva över en massa parmesanost, kanske finns det inget godare än just det.





tisdag 26 april 2011

Äntligen lite ledig!

Nu äntligen, efter en fyra dagar lång påskhelg med bara arbete, har jag lite ledighet. Helgen har känts evighetslång för mig som har jobbar, jag har gått inne i långa korridorer och bara längtat ut. Till värmen, solen och att få sällskapa alla lediga människor som har strosat omkring, suttit i parkerna, solat och haft det underbart. Har aldrig någonsin känt så lite för att gå till jobbet som dessa dagar. Ååå härliga ni som har haft ledigt!

För att kompensera detta så passade jag på att långfika med fina vänner i går efter jobbet. Såklart utomhus i värmen på ljuvlig sorbetglass som smakade sött av passionsfrukt och mango. Vi satt där på skrangliga trästolar och randiga utomhuskuddar och bara pratade strunt och drömde oss bort till olika teaterprojekt i timmar. Sedan tog jag och mannen en långpromenad i ett kvällsljummet Halmstad. Vi bor sådär härligt nära Nissan att vi är där på promenaden efter bara några minuter. Sedan gick vi där hand i hand insöp lugnet och den annalkande sommaren, det gäller verkligen att ta vara på detta underbara. Så i dag ska jag vara utomhus precis hela dagen, lapa sol och göra mest ingenting.

Att promenera längst Nissan på kvällarna är mer än underbart, faktiskt oavsett årstid.

Spröda små ormbunkar på kvällskvisten.

Kvällstrött Magnolia, finns det någon vackrare blomma?

söndag 24 april 2011

Att njuta av påsken

Påskig gul klänning med prickar på, blå himmel, en studsmatta och en busig unge, det är bra ingredienser för en härlig påskafton.

Lemuren har allt bra påskkärringtalanger, tycker ni inte?

Påskägg skareva!

Inte mycket går upp mot en riktigt fin gubbaröra.

Efterrätten satt som en smäck!

Så var det med den påskaftonen, fin som snus, precis som jag trodde att den skulle bli.
Hur har ni det?

lördag 23 april 2011

Glad påsk!


God morgon på er och Glad påsk! Själv är jag uppe med tuppen och förbereder mig för ännu en jobbdag denna påskhelg. Efter jobbets slut i em ska även jag ta och fira påsk genom att ta med mig mannen och svärmor ut till mina föräldrar där stora delar av familjen samlas för att äta gott och mest njuta av livet. I handen ska jag ta med mig äggkorgen i form av en höna till mina föräldrar, en alldeles utmärkt liten påskpresent till bönder med halva trädgården full med höns och hela huset fullt med ägg :-)

Må gott, njut av livet och jag hoppas att ni får en alldeles förträfflig påskafton.

torsdag 21 april 2011

Dagens citat


Det är varje människas förbannade plikt att förbli ett original.
-Albert Engström-

Ja och jag kan inte mer än hålla med.

Nytt i bokhyllan

Jag har verkligen fastnat för allehanda må bra-böcker och bara fortsätter att frossa vidare i ämnet. Näst på tur står två stycken Feng Shui böcker som jag nyligen inhandlade och jag med stor nyfikenhet nu har kastat mig över. Feng Shui tankarna är helt nya för mig, dock är jag redan fast efter att ha läst första boken. Jäklar vad massa sköna och enkla tips som förhoppningsvis kan förändra ens liv till det bättre med positiva tankar och med en medvetenhet om hur olika energier runt omkring påverkar oss antingen positivt eller negativt. Så jag har helt enkelt börjat Feng Shua lite här hemma så får vi se hur det går.

En glad, nyinköpt och välmående Hortensia står nu på balkongen och gottar sig i vårsolen. Frodiga växter sägs ge en massa positiv energi.

Hallen är vårstädad så att ny, positiv energi lättare ska kunna ta sig in. Behövdes kan jag säga då hallen har varit belamrad med allehanda vinterkläder, golfklubbor och annat stök. Nu ska jag ta tag i resten av boningen, köpa lite mer grönt och plocka bort en massa annat onödigt som ligger och skräpar här hemma.

onsdag 20 april 2011

Hemma igen!

Efter ett par helt fantastiska dagar i den katalanska huvudstaden är vi nu hemma igen på svensk mark. Lika skönt som det var att komma iväg lika skönt är det att komma hem med ny energi och med lite nya tankar och syn på saker och ting. Det är precis vad som behövs ibland, att få perspektiv på livet. Jag anser att det bästa med semestrar är att hinna och orka prata igenom livets viktigheter med sin livskamrat, staka ut nya mål och drömmar tillsammans. Det är i alla fall precis vad vi har gjort och kommit fram till så mycket bra och viktiga saker.

Annat som självklart har hunnits med är shopping, det är ju så jäkla roligt att fylla garderoben med kläder från andra länder, då kan man ju strosa omkring här hemma och känna sig lite som en spanjor. Lite mer avslappnad och sydeuropeisk. Mannen min har shoppat så att han nästan storknat och varit värre än mig flera gånger om. Själv tittade jag förvånat i min väska när jag kom hem och insåg att allt jag handlat tydligen går under temat randigt och med någon form av rep, som skärp eller annat, ni vet lite marint-sådär. Vet inte riktigt varför, men så blev det i alla fall, har tydligen någon förkärlek för det där just nu utan att veta varför. Så nu ska jag dra på mig en randig klänning och ge mig ut på en av mina vanliga promenader med en väldigt trött men glad vovve. Sedan blir det en kurs på sjukhuset innan jobbet börjar vid två.
Ha en bra dag fina ni!

måndag 18 april 2011

Hur man tillbringar en Söndag i Barcelona

Det bästa sätta att tillbringa en Söndag i Barcelona är att ta sig till en park med magnifik utsikt, köpa med sig lite att picnika på, lägga en bra bok i väskan och sedan tillbringa dagen i solen, äta gott, lyssna på fågelkvitter, titta på människor, försöka lista ut vad spanjorerna runt omkring har för spännande konversationer och bara njuta av livet. Ett bättre sätt att tillbringa dagen i ett annat stängt Barcelona finns inte, alternativet skull vara att trängas med alla andra turister bland sevärdheter som Sagrada de familia, vilket i jämförelse inte alls kändes lika lockande.

Följer man min gamla gata upp så kommer man till slut till en blomstrande park långt ifrån turistkvarteren. Den är väl undangömd så inga andra än spanjorerna själva hittar dit, följer man sedan de slingrande trapporna ända upp till toppen så finner man en slående utsikt över hela staden.

Här blommar syrenerna,

Parken är full med busande vovvar, lekande barn och lediga Barcelonabor.

Jag passade på att läsa ut en av mina favoritböcker.


Picknick på Cava, serranoskinka, bröd och ost.


Sedan promenerade vi hem genom staden, på vägen var vi tvungna att få i oss lite kaffe och så en glass såklart.

Så var det med den Söndagen, förmodligen den bästa på väldigt, väldigt länge.

lördag 16 april 2011

Att inta Barcelona!

Nu har vi äntligen intagit Barcelonas myllrande gränder som jag har tjatat om nu i flera veckor och det är verkligen underbart, helt underbart! Även om vi bara har varit här i ett dygn har vi redan hunnit med att shoppa oss trötta, ätit oss mätta på mer än ljuvlig tapas, druckit bubblig cava och intagit en bastant hotellfrukost med äggröra och små spanska korvar. Nu ska vi strax slänga oss ut i myllret, ta tunnelbanan ner till stranden för att vandra hand i hand längst strandpromenaden. Hoppas att även ni har en ljuvlig Lördag!

torsdag 14 april 2011

På väg!

Nu är väskan packad med färgglada sommarklänningar, passen ligger i mannens handbagage, lemuren är på landetsemester hos mina föräldrar och vi befinner oss på den skånska slätten, lite närmre flygplatsen i Köpenhamn. I morgon kommer vi att strosa runt i Barcelonas gränder och förhoppningsvis fylla ansiktet med fräknar och väskan med nya fladdriga klänningar. En mer efterlängtad paus i vardagen var det länge sedan jag behövde. Nu ska jag ladda batterierna inför morgondagen, sov sött go vänner!

onsdag 13 april 2011

Inget är som väntans tider

"Matte, hur länge tycker du egentligen att jag ska sitta här?"

Gårdagens födelsedag

Det blev en så fin födelsedagstisdag i går. Vi lagade mannens favoritmat och sedan trillade mina föräldrar in genom dörrarna för att gratulera, sjunga och ge presenter. Sedan pratade vi strunt i timmar, drömde oss bort till sommaren i bohuslän och funderade över hur man bäst ska renovera en skruttig gammal stuga. Kanske är det genom att spika upp vita träväggar eller kanske är det genom att tapetsera hela stugan i ljusa färger, ja vi vet inte riktigt men idéer finns det gott om. Bara jag får dit min hammock som jag drömmer om, då ska jag placera den på ett lummigt ställe i trädgården, palla upp med tidningar, böcker, mängder med färska bär och sedan aldrig gå därifrån.

Färsk pasta, mannens favorit just nu.

Vit chokladtimbal, samma recept som i Lördags, dock med annan uppläggning. Denna blev mycket bättre enligt mig.

tisdag 12 april 2011

Frukost på sängen


I dag har vi födelsedag här i hemmet. Min älskade, underbara man fyller år och det måste såklart firas med frukost på sängen, födelsedagssång och såklart en massa grattispussar. Sedan far vi båda till jobbet för att sedan ikväll fortsätta lite firande med att laga mannens numera favoriter pasta carbonara och vit chokladtimbal (tror att vi har fastnat i pastans förtrollade land och det enda som kan bryta mönstret är nog svensk nypotatis :-). Ja, det kan nog allt en en bra födelsedagstisdag detta. Nu ska jag smyga in i sovrummet och långsamt väcka min sömndruckne man med varmt kaffe, smoothie och presenter.
Hoppas att ni alla får en magisk tisdag!

måndag 11 april 2011

På nattduksbordet

På nattduksbordet just nu ligger det två må-bra-böcker med en mängd visdomsord i.

Medmänniskor av Stefan Einhorn fick jag låna av chefen i Fredags och den har jag redan plöjt igenom. En helt underbar bok med tolv hjärtevärma berättelser med djupa budskap på temat medmänsklighet. Jag kan inte annat än varmt rekommendera denna bok som kommer att stanna i mitt hjärta och som jag definitivt kommer att läsa om många gånger. För det är en sådan bok, som kräver att bli omläst och som kommer att ge mig lika mycket för varje gång jag läser den.

Det finns två sätt att leva sitt liv.
Ett är som om ingenting är ett mirakel.
Det andra är som att allting är ett mirakel.
Citat av Albert Einstein, tagit från boken.


Den andra boken Vem gråter vid din grav av Robin Sharman läser jag nu för tredje gången. Den är lysande, i alla fall för mig. Den innehåller 101 korta kapitel "i praktisk vägledning i konsten att leva". Vilket ju kan låta lite flummigt, men den har gett mig mycket och jag kan varmt rekommendera den till andra sökare som vill ha enkla tips om hur man bryter gamla dåliga vanor och byter ut dem mot nya vanor som istället ger energi och får en att må bättre. Vem behöver inte det?


Var inte försiktig, sikta högt. Sikta på de odödligas sällskap.
Citat av reklamgurun David Ogilvy, tagit från boken.


Har ni några tips på andra må-bra-böcker värda namnet?

söndag 10 april 2011

Söndagens lägesrapport

Tänk att vädret i dagen kunde bli precis lika underbart som i går, det är sannerligen som att vakna upp ur en lång vinterdvala. Jag känner mig som en kalv på grönbete som ystert springer omkring i vårvärmen, det är bara den härliga grönskan som saknas.

Efter frukosten i dag packade vi (jag, mannen, lemuren och svärmor) in oss i bilen och for ut på landet till mina föräldrar på långfika i deras nystädade altan och invigde den för våren. Vi tog en vandring ut till växthuset för att häpnas över hur det har börjar grönska där, vi tog en långpromenad i skogen och tittade sedan till hönsen innan vi nöjda for hem till stan igen för att för tredje gången denna veckan fylla grytan med pasta.....

....och det var den underbara Söndagen det. Vad har ni haft för er?

Gårdagens söta

Gårdagen med sitt solsken, långa promenader och mys var tvungen att avslutas på bästa sätt, med något riktigt sött och hemmagjort. Som kronan på verket av en bra dag. Maken önskade sig vit chokladtimbal och så fick det bli. Ett oprövat recept som visade sig vara helt lysande.

Till 6 personer

125 g vit choklad
2 dl vispgrädde
3 msk creme fraiche
2 ägg, separerade
3 msk vatten
1 tsk gelatinpulver
2 dl skivade jordgubbar
2 dl hallon
5 msk socker
1,5 dl hallonlikör (eller annan söt likör)

Gör som så

1. Smält chokladen på svag värme i en värmetålig skål.

2. Värm grädden på låg temperatur, låt nästan koka upp. Rör ner den värma grädden och creme fraichen i chokladen och låt svalna något. Rör ner äggulorna, en i taget.

3. Häll vattnet i en värmetålig skål och strö ner gelatinpulvret. Blöt upp i två-tre minuter. Ställ skålen över en kastrull med knappt sjudande vatten så gelatinet löses upp. Rör ner gelatinet i smeten och låt stå tills smeten nästan stelnat.

4. Pensla insidan på 6 små formar eller koppar med matolja och klä bottnarna med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i chokladsmeten. Fördela smeten lika mellan formarna. Låt stå i kylskåp i c:a 2 timmar.

5. Blanda jordgubbarna och hallonen med sockret. Häll i likören och blanda försiktigt. Ställ i kylskåp i två timmar.

Ät & Njut