måndag 31 januari 2011

Att få lite ordning!

Nu så ska det minsann skapas lite ordning och reda, tänk att det krävs en helt ny kalender för att få styr på mig. Jag ska snart sätta mig ner och skriva in viktiga datum, födelsedagar, mitt schema och annat som bör finnas med för att jag ska fungera och kunna framstå som en någorlunda planerad person. För det kan ju vara fint att framstå som det ibland.

Gårdagens bloggtips

I går svek jag bästa traditionen att tipsa om fina, nyupptäckta bloggar varje Söndag. Då tar jag igen det i dag istället och tipsar er om krutrut som jag precis hittade genom denna eminenta bloggdam. Kan bara säga att jag redan älskar precis ALLT med denna blogg och då framförallt fotografiernahundarna.
Helt underbara!!

söndag 30 januari 2011

Hur man spenderar en Lördagkväll på landet.


Efter en tidig morgon och många timmar på jobbet ramlade jag in genom dörren här hemma vid tre-tiden i dag, kröp ner i sängen och somnade på studs. Det är inte så ofta det händer, men ibland krävs det lite vila innan man har kraft för nya äventyr. Efter en timme vaknade jag pigg och utvilad, hoppade in i duschen och drog sedan på mig en svart kjol, tunika och mina näbbstövlar, sedan var jag redo för att fira min pappas födelsedag.

Där ute på landet är det precis som det ska med många släktingar, högt sorl, barn som springer omkring och en massa hundar som buffar efter klappar och kel. Det är mormor och pappas moster, faster och farbröder, syskon och kusiner, katter och hundar, allt i en salig blandning och detta mitt i en massa olika diskussioner som sträcker sig ifrån seanser till frågor om vem egentligen den där Kristina är, vars namn är ingraverat i ett gammalt silverfat som står hemma hos min faster. Ja, på den frågan fick vi inget svar även om vi plockade ner gamla papper med släktträd på och lusläste igenom alla Svea, Linnea, Ingrid, Anna, Astrid och andra gamla kvinnonamn. Det bjöds på god mat, till huvudrätt kalkon, potatismos, smörslungade morötter och ärtor sedan pappas gudomliga Petit-choux och till sist en hel hög med godis. Precis som det ska en Lördag på landet med andra ord.

Nu ska jag alldeles strax göra som Lemuren och krypa ner i en mjuk, varm säng och ladda batterierna för en ny händelserik dag i morgon. Söta drömmar!

fredag 28 januari 2011

TGIF?

Nämen hörrni, nu när ni andra snart kommer hem från jobbet för att fira helg, så sticker jag iväg för att jobba...hela helgen. Men vet ni vad, det gör mig faktiskt inget eftersom jag verkligen tycker om mitt jobb. Så nu ser jag fram emot många skratt, härliga möten och så lite bridgeblandning :-) Vad ska ni göra i helgen?

Humanity for all!

Jag har länge kikat på de otroligt snygga armbanden från Humanity for all. I början av december körde Campadre en oemotståndlig kampanj och då valde jag att slå till. Jag köpte ett armband till mig och ett i julklapp till min systers flickvän, vilket passade superbra då de lovade att leverera innan jul. Tyvärr krånglade det med lagersaldo på Campadre och det visade sig tillslut att de ej kunde leverera de varor jag beställt, konstigt att en så stor nätbutik inte har bättre system för sitt lagersaldo än så. Nu kör de dock en ny kampanj och jag har slagit till igen. Så har jag tur kan Joanna få sin utlovade julklapp och jag får ett efterlängtat armband att bära på min handled.

onsdag 26 januari 2011

Pynta hemmet

I går var jag ledig från jobbet, då passade jag på att göra sådant som annars inte riktigt hinns med. Såsom att köpa blommor, hämta fågelburen och vårpynta lite. Jag hann såklart även med att gratta far min som fyllde år och Lemuren som även hon hade födelsedag. Pappa sparrisodlarn fick ett gäng med färgglada tulpaner och Lemuren fick en riktigt lång promenad på stranden i vårsolen. Hon fick springa efter pinnar och busa med riktigt små hundvalpar. Jag hann även med att bli förälskad i ännu mera prylar på syster jobb, hujedamej, varför ska hon jobba på ett sådant fint ställe.

På Plantagen hittade jag fina vårlökar som jag har planterat i julhyacintens gamla boning, när de slår ut ska det vara pärlhyacinter som tittar fram istället.

En rosa ranunkel fick oxå följa med hem, det är en av de absolut sötaste blommor jag vet.

Fågelburen får tills vidare bo på en byrå i hallen, så småningom skall den få komma upp på en krok i köket.

Jag hittade även en härlig liten trollhassel som jag inte kunde motstå, i nuläget vet jag inte alls vart den ska få ta vägen. Funderar på att kanske hänga lite fotografier i den, vi får helt enkelt se.

Att vara tacksam


Sitter och kikar igenom gamla bilder i datorn, för att sortera och drömma mig tillbaka lite. Ramlar som vanligt in på fotografier tagna på vårt bröllop och hjärtat börjar genast slå lite snabbare. Jag är så enormt tacksam över att jag har hittat en så fin man. Min musikaliska, blonda man med ett enormt hjärta och matematiskt tänkande. Som kan sitta en hel dag och komponera låtar och spela gitarr, som har ett enormt tålamod med barn och djur och framförallt med mig. Tacksam var ordet!

tisdag 25 januari 2011

Fint för ögat

I helgen var jag och besökte söta syster i inredningsbutiken där hon jobbar (Inredningsbutiken på landet). Den ligger i gamla stallar på en stor gård en bit utanför Halmstad, jag har skrivit lite om den tidigare här. Det är alltid lika mysigt att åka dit, miljön är otroligt vacker både i och utanför affärerna. Dock är det väldigt svårt att gå därifrån tomhänt, det är alltid något litet som får följa med hem. Den här gången hittade jag en vit fågelbur som fick mitt hjärta att slå lite snabbare och som jag bara inte kunde lämna kvar. Nu ska jag bara hitta en bra plats för den här hemma, plantera i något grönt med blad som hänger utanför eller kanske stoppa dit ett litet ljus som kan sprida ett behagligt sken.
Sötaste syster Linda.

Miljön är otroligt vacker.

Spegeln skulle gärna få bo hos mig om vi bara hade haft en lite större boning.

Det lilla växthuset skulle passa väldigt bra som en boplats för allehanda örter nu till våren, ute på balkongen för att frodas i vårsolen.

Fågelburen som jag inte kunde motstå.

måndag 24 januari 2011

Kanske en drink innan maten?

Jag har börjat märka av vitsen med mellanmål nu när jag har börjat träna. Då finns det ju absolut inget som är så gott, nyttigt och går så snabbt att göra som smoothie. Aldrig att jag går efter något recept, utan jag slänger helt sonika i mixern vad vi har hemma. Lite banan, yoghurt, frysta bär, juice eller proviva, sedan kan annan färsk frukt åka med oxå.
Nä nu ska jag försöka gå och tvångssova lite inför mitt extremt planerade nattpass och sedan tänkte jag ge mig på den här laxrätten.

Ett litet paket en dag som denna!

Det har varit en märklig dag i dag eller rättare sagt så är tiden ur led. Jag var och tränade med en av mina arbetskompisar i kl.08.00 i morse. En väldigt bra start på dagen med andra ord. Sedan var min tanke att jag skulle ut och gå med Lemuren, ringa några viktiga telefonsamtal för att sedan äta lunch och bege mig till jobbet. Men när jag kommer till träningen, lite halvtrött för att frukosten ännu inte har börjat göra sin verkan och för att jag kanske gick upp lite för sent, så säger min arbetskompis till mig att "trodde inte att du ville träna så tidigt när du ska jobba natt". Eee neej det vill jag verkligen inte, men jag jobbar ju inte natt denna veckan! Men jodå, minsann, hon hade rätt. Så nu sitter jag här hemma och försöker att ställa om min kropp och mina tankar och funderar allvarligt på om jag kanske ska ta och införskaffa mig en kalender för 2011. Hohojaja, jag säger då det, jag har väl aldrig missat hur jag ska jobba tidigare.

Jag får glädja mig åt glada paket som kommer med posten i stället. Örhängen som godis vilka jag absolut inte kunde motstå och var tvungen att beställa hem härifrån.

Vem gillar inte marshmallows? I alla fall så gör jag det och kanske gör dessa mig lite sötare :-)

Macarons i öronen måste man ju bara ha, som små fluffiga moln och laktosfria är de garanterat. Ska definitivt få följa med till Paris nästa gång jag ska dit.

Vinnaren i smyckestävlingen!

Sådärja, nu har jag dragit vinnaren i smyckestävlingen! Det blev Viktoria som skriver bloggen Stjernfall som vann örhängena med sagotema.
Grattis Viktoria!!

Sockerchock och färgprakt

Som sagt spenderade vi en del av dagen i går hemma hos bror och hans familj. Där bjöds det på riktigt frasiga och goda våfflor, med hemgjord jordgubbssylt, laktosfri grädde och saft. Mmm, mycket smaskigt! Tror att det var detta recept som bror min använda sig av, med jäst och allt.

När jag några timmar senare, lite sockerhög och nöjd vandrade hemåt möttes jag av en färgsprakande himmel och fågelsång. Så underbart! Tänk så lite som behövs för att vårkänslorna ska infinna sig och hjärtat ska slå några extra slag.

söndag 23 januari 2011

Gladkannan

Plockade som sagt med mig en riktigt vårig Green Gate-kanna från mina föräldrars gårdsbutik i går. Nu står den på hyllan i köket och sprider lite vårkänslor.

Nu ska vi strax vandra igenom slottsparken för att äta krispiga våfflor med söt sylt hos bror min och hans familj.

Dagens bloggtips!

Jag tror nästan att det får bli en fin Söndagsvana att tipsa om nya njutningsfulla och nyupptäckta bloggar. Nu i veckan ramlade jag in på bloggen ennui som är veckans blogg på blogg.se. Den är fin, glad, charmig och med vackra bilder, vilket för mig är otroligt viktigt. Du besöker den här.



Bilderna är lånade från ennui.blogg.se

lördag 22 januari 2011

Livet på landet

Efter att mannen åkt iväg på spelning (trubadur ni vet) vid tre tiden åkte jag med min syster och hennes sambo ut till mina föräldrars gård där det bjöds på sen lördagslunch med fisk, potatismos och smörslungade morötter. Mums! Perfekt sätt att tillbringa en ledig Lördag på.


Lemuren är som gladast när hon har stora ytor att springa på och andra tokiga hundar att busa ikapp med.

På mina föräldrars gård strosar där omkring ett gäng glada och fria hönor. De går omkring i sin stora inhägnad och ser mest nöjda ut. Precis så skulle alla höns leva, ett liv i frihet med god plats att vandra omkring på och varma reden att krypa in i för att lägga ägg. Ofta, ofta får jag ett gäng ägg med mig hem och det finns inga bättre ägg än de värpta av glada höns!

Jag fick även med mig några nya Green Gate-grejer hem. Jag och syster köpte in en hel hög sådana förra sommaren för att sälja i mina föräldrars gårdsbutik. Jag har ända sedan dess varit kär i alla produkter med denna färgställning, så denna skål, en glad kanna och några nya lattekoppar har hittat en ny boplats i vårt köksskåp och där passar de väldigt bra.


Tekakor ska det va!

I dag sov vi länge, både jag, mannen och Lemuren. Det är så bra med en hund som anpassar sig och är lika morgontrött som resten av familjen, hon vill ligga kvar länge under tunga täcken för att sedan yrvaket titta på mig när jag går upp. Inte följer hon med mig heller utan buffar sig närmre mannen för att fortsätta sin skönhetssömn under hans arm. Ja, kanske är det så att man blir som man umgås. Jag gick i alla fall upp och bakade tekakor, för det har jag varit sugen på i flera dagar nu. Hittade ett recept i Leilas kokbok A piece of cake som jag tänkte ge mig på, men då vi inte hade havregryn hemma och jag var för lat för att gå och handla, så fick det bli ett annat recept istället. Jag kan verkligen rekommendera det, försvinnande goda och lätta att baka.

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
  • 3 msk lönnsirap
  • 1 äggula
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
2.Tillsätt sirapen, salt, äggula, 13 dl av mjölet, och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem till bullar.
5. Låt jäsa i 5 minuter.
6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
7. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
9. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Spreja in vatten i ugnen och sätt in bullarna. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

fredag 21 januari 2011

Den utlovad smyckestävlingen

Tävlingen avslutad!!

För att fira min namnsdag kör jag en liten tävling här på bloggen. Jag lottar ut ett par av de örhängen nedan som jag själv har knåpat ihop. Tävlingen pågår tills på Söndag kl.22.00 och det enda du behöver göra är att lämna ett litet meddelande till mig här nedanför och berätta vilka örhängen du helst vill vinna. Detta ger dig då en lott, tipsar du dessutom om tävlingen på din blogg (skriv det i så fall här nedanför) ger det dig två lotter. Jag drar vinnaren på Måndag.
Lycka till!

Örhängen som en liten saga!
Krokarna är av sterling silver däremot det dansande paret och hästdroskan är i okänt material.

Dessa är gjorda av sterling silver, sötvattenspärlor och bergskristall.

torsdag 20 januari 2011

Att ta helg en Torsdag

Det finns många nackdelar rent schemamässigt med att jobba inom vården. Skiftjobb med nattpass insprängt mitt i veckan med vanliga kvälls-och dagpass. Alla helger som man tillbringar på jobbet istället för att äta gott med mannen eller fnissa ikapp med bästa vännen.

I dag är det dock bara positivt, i dag har jag Fredag, sedan två Lördagar och så såklart en Söndag efter det. Det känns ju väldigt lyxigt med en liten tredagarsledighet såhär mitt i smällkalla januari. Den ska jag verkligen ta vara på, inte ett dugg har jag planerat. Jo, kanske ska jag sova väldigt länge i morgon, med en sömndrucken hund vid mina kalla fötter. Baka den där kladdkakan med cocos som alla på jobbet lovprisar och bjuda hem några fina vänner som kan dela den med mig. Sedan blir det såklart många långa promenader med Lemuren och kanske ett restaurangbesök med mannen i morgon kväll. Ja, vi får helt enkelt se. Bra kommer det garanterat bli och slappa en massa ska jag absolut passa på att göra.

Vad har ni för helgplaner?

onsdag 19 januari 2011

Trådkorgen

Efter en rask, hal promenad som började med att jag trampade igenom lömsk is och fyllde skorna med iskallt åkervatten begav jag mig till mina föräldrars gårdsbutik för att leta upp kvarglömda saker från förra sommaren. Bland annat lånade jag ut min fina trådkorg som i sommarvärmen bland godisstrutar, jordgubbar, sparris, rapsoljor och fint porslin från green gate fick agera äggkorg halva sommaren för att sedan få husera fina små tablettaskar från sockerbageriet. Nu hänger den här igen på kroken i köket och löken har åter hittat sig en boplats.

Morgonstund!

I natt har lemuren sovit som ett frimärket längst min ena sida och jag har vaknat lite från och till av en liten tass i ansiktet. Trots avbruten sömn vaknade jag kl halv sex, pigg som en mört och med kurrande mage. Helt otroligt, jag brukar aldrig vara såhär pigg på morgonen. Kan det vara så att det är mina nya rutiner med träning några gånger i veckan som gör det? I vilket fall som helst så gör det mig inget, jag är så nöjd över en riktigt pigg morgon. Vilket jag tror att även min fina man är, för när han hade släpat sig upp ur sängen kl sju väntade honom både kokt ägg, smoothie, rostat bröd och nybryggt kaffe. Nu väntar en rask promenad i skogen, sedan ska jag försöka mig på att knåpa ihop lite smycken och ringa till bästa vännen för att ge lite pepp.

Tack för alla era fina kommentarer, de värmer hjärtat varenda en!!

tisdag 18 januari 2011

Biscottipremiär!


Biscottipremiären fick allt bli i dag istället, i går hann jag inte alls med det innan jobbet som jag hade önskat. Tidsoptimist, det är jag personifierad.
Så efter jobbet och träningen (japp jag håller mitt nyårslöfte) for jag iväg hemåt med ett väldigt baksug. Hem, laga mat, pussa på mannen och Lemuren, sedan fram med bakgrejerna. Rackarns vad goda biscottisarna blev, är helnöjd. Å andra sidan kan man vara annat när receptet kommer från Leilas kokbok.
En väldigt lyckad premiär med andra ord!

Ingredienser:
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 st apelsin (jag tog citron istället)
0,5 st vaniljstång (jag tog äkta vaniljpulver istället)
0,25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ekologiska ägg

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skålla mandlarna i kokande vatten, skala dem och sprid ut på en plåt.
3.Rosta mandlarna i ugnen tills de fått färg, c:a 5 minuter
4. Hacka mandlarna tillsammans med pinjenötterna mkt grovt. Riv av apelsinskalet. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren skärbräda.
6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
8. Baka dem i 20 minuter tills de har fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
9. Sänk ugnstemperaturen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 cm tjocka skivor.
10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.


Dagens i-lands problem

Vet inte hur det gick till, men vårt skafferi gapat tomt på kaffe. Har ni varit med om något värre?

Då får det bli en snabb kopp te, innan jag kastar mig ut i regnslasket, tar cykeln till jobbet och grabbar mig en kopp kaffe där istället.
Nu ska jag iväg och fånga dagen!

måndag 17 januari 2011

Silver, pärlor och lite rött




Små omtyckta örhängen ihopknåpade när kreativitetsmuskeln var som starkast för ett par år sedan. Nu håller jag som sagt på att träna upp den igen! Dessa plockade jag fram ur gömmorna för att inspirera mig själv till nya stordåd.

Hur är det med er, brukar ni smyckesknåpa?