fredag 31 december 2010

Att förbereda sig

Jag och mannen har fått i uppdrag att ordna förrätten till kvällens supé, då blir det små plockrätter. Dessa ingredienser var de som saknades här hemma för att kunna åstadkomma det vi har tänkt oss.

Buketten till värdparet är klar.

Liten nyårsgåva i form av söta salt- och pepparströare.

Hoppas att ni alla får en underbar kväll!
Gott Nytt År!

torsdag 30 december 2010

Guldsvans

Det bästa beslut jag och mannen någonsin har tagit var att skaffa vår älskade hund. Hon är alltid lika glad, pigg, nyfiken, social, busig och underbar. Vi funderade länge, länge på att skaffa hund, men då vi båda jobbar ganska mycket var det helt uteslutet att skaffa en liten valp, istället började vi söka efter vuxna hundar som av olika anledningar behövde nytt hem. Vi besökte några stycken innan vi fastnade för Whilma och hon fastnade för oss. Vi fick henne för ganska exakt två år sedan och jag är så glad för att hon hittade till oss. Här på bloggen går hon under namnet Lemuren & här kan ni se varför. Hon är bra på så många olika sätt, hon får mig och mannen att ta långa promenader varje dag, hon värmer mina kalla fötter på nätterna, hon älskar alla, är alltid lika glad när man kommer hem och hon får mig att skratta ofta, ofta....

onsdag 29 december 2010

Reafynd

Vi ska strax ge oss iväg på födelsedagsfirande till min bror som fyller år i dag, så då passar jag på att inviga mitt nya reafynd från HM. Hela 79.50:- gick denna klänning loss för. Mönster som tapeterna hos en gammal engelskdam, det gillar jag. Får ta och leta upp en brun engelsk läderfåtölj och hämta mig en konjaksflaska så är jag hemma...

Ett axplock julgåvor!

Jag tycker verkligen att om att köpa julklappar eller julgåvor som kanske är ett mer passande ord. Det viktigaste är att gåvan är köpt med värme, omtanke och kärlek. Det värsta jag vet är att köpa bara för köpandets skull, då är det bättra att låta bli eller skänka pengarna till välgörenhet. De julgåvor som jag fick i år tycker jag verkligen om, jag vill inte byta bort en endaste en av dem. De fyller redan sin plats här hemma i garderoben, bokhyllan eller i smyckesskrinet :-)


Denna söta vattenkaraff med tillhörande glas fick jag av söta syster och hennes sambo, perfekt att ha stående på nattduksbordet.


Denna underbara lilla tekopp eller chokladmugg fick jag av svärfar och hans sambo, köpt i en liten butik i Helsingör. I samma paket låg även ett litet plåtrör med choklad till just varmchoklad.


Detta underbara armband av sötvattenspärlor fick jag av mannen i tidig julgåva då han ville pigga upp mig när jag var trött och ledsen. Jag har sneglat på det ett tag men tyckt att det varit för dyrt. Åhh jag gillar det verkligen, så vackert! Finns att köpa här.


I påsen ligger boken The Carrie Diaries, fick denna av allra bästa vännen. Ha, ha klockren liten påse till.




Dessa små ljusstakar fick vi av svärmor och hennes sambo. Väldigt praktiska och snygga, går dessutom att variera i all oändlighet vilket jag gillar. Kommer från vages.se


Surdegsboken fick mannen av mig, han har blivit lite smått förälskad i surdegsbröd och köper inget annat i vårt lilla bageri runt hörnet. Problemet är att de inte bakar dessa bröd alla dagar och inte heller vet man när dessa dagar infaller. Så nu kan han istället baka egna läckerheter och har precis satt den första surdegen i sitt liv. Ser verkligen fram emot hembakt surdegsbröd. Bakar ni eget bröd där hemma?

tisdag 28 december 2010

Julen!

Denna julen har jag, mannen och Lemuren varit på resande fot mest hela tiden, vilket har varit underbar på många sätt och vis. Vi har firat jul i Hörby och på landet utanför Halmstad och Ystad. Det har ätits och druckits, öppnats julklappar, skrattats, kramats, ätits lite till och gåtts långa kalla promenader. Vi har även sjungit, proppat magen full av godis, tittat på Kalle Ankas jul, klappat på hästar, katter och hundar, lekts med små barn och åkt pulka. Vad mer kan man önska sig av julen?
Dessutom har julen varit ett litet äventyr. För det var minst sagt spännande, intressant och lite smått livsfarligt att ge sig ut på vägarna i Skåne dagarna runt jul. På vägen ner till Ystad tyckte mannen att vi skulle vara taktiska och undvika de större vägarna pga varning där för stopp i trafiken. Vilket vi gjorde och det gick ju bra ända tills vägen var täckt av snödrivor och en bil som satt fast i all snö. I bilen satt en skånsk man klädd i overall och rökte, han verkade inte det minsta bekymrad av att han faktiskt inte kom någonstans. Tur då att min man har en traktorägande far som kunde komma oss till undsättning mitt i den skånska snöstormen. Inte bara vi utan även tre andra bilister var honom evigt tacksamma över att vi slapp fira lilljulafton på den iskalla skånska slätten. Resten av julen firade vi sedan, med undantag av några friska promenader, inomhus i värmen.

Som sagt mycket snö och höga snödrivor på den skånska slätten.

I denna skånelänga firade vi lilljulafton med svärfar julhjälten hans sambo och dennes mormor.

På julafton åkte vi till Hörby och firade jul med svärmor och hennes sambo. På juldagen for vi sedan till Halmstad och mina föräldrars gård som inte ville fastna på bild.

Vi firade även jul med en nyopererad, ledsen hund i tråkig tratt...

...en julklappstokig Bordercollie...

& så Lemuren som fick sig en alldeles egen julklapp i form av ett litet vintertäcke som hon trivs bra i.

Mannen som är musikalisk sjöng och spelade julsånger, vilket alltid höjer julstämningen till oanade höjder. Paketet innehöll en parmesanost, vilket kanske är den matlagningsingrediens som vi båda uppskattar mest här hemma.

Mmm julmat i mängder.


Vackra detaljer

Det här är kanske den enda bilden på mig, tagen på lilljulafton. Tunikan är nyinköpt och finns här ,underbar kvalitet. Synd att jag inte har den på en bättre bild så att ni kan se hur fin den är.

Nu ska jag krypa ner i soffan med en riktigt bra bok och bara njuta av att vara ledig.

söndag 26 december 2010

Dockfingerteater!


De bästa och roligaste julklapparna är nog ändå de som är allra enklast och som kräver fantasi och inlevelse. Vem gillar inte att leka teater med fingerdockor? I alla fall så gör jag och sötaste brorsdottern det. Men det var i går det. I dag kan jag bara inte slita mig från photoshop! Tänk vad man kan göra mycket med sina bilder och kul är det och kreativt och......ja, ni förstår. Jag är fast!

onsdag 22 december 2010

Julklappsverkstan!

I går var en mysig dag och sista dagen på jobbet inför julledigheten. Efter jobbet så tog jag en sista sväng på stan med en arbetskompis som sällskap för att inhandla sista julklappen. Väl hemma blev det middag och sedan julmusik och julklappsinslagning. Julkänslan kom som en brev på posten! Så nu är jag redo för julmys med släkt och vänner. Nu far vi neråt Skåne rätt in i snöovädret. God jul på er alla!






tisdag 21 december 2010

Julehjärtan och tomtegrisar.

Då vi inte ska vara hemma så mycket under julen utan fara till familj på olika håll så har vi ingen julgran, det är liksom ingen mening med det. Men några små tomtar, glada grisar och juliga hjärtan har krupit fram från vrårna och så en massa juliga blommar förstår.
Grisen har hängt med länge nu, den hänger där på väggen och ser bara väldigt nöjd ut. Den är nog min mans bästa julpynt.

Dessa juliga hjärtan inhandlade jag i år på en liten, liten julmarknad där precis allt var egentillverkat. Nu hänger de på hissgardinen i vardagsrummet.

Denna lilla jultomte har jag fått av min mormor som tidigare samlade på jultomtar. För ett par år sedan tröttnade hon på att ta fram alla tomtar till jul, nu har hon enbart kvar en liten värdefull samling därhemma. Resten av tomtegänget har fått nya boplatser hos mig och mina syskon.

måndag 20 december 2010

Godisfabriken

I går när jobbdagen var slut och efter en förtjänt snabbvila i soffan, åkte jag, mannen och vovven ut till min faster och hennes familj. Där bakades det julgodis i mängder av hela tjocka släkten, en återkommande tradition sedan 20 år tillbaka. Platserna varierar, ibland är vi på mina föräldrars gård, ibland hos min farbror och ibland, såsom i går, hos min faster. Det är en av de bästa traditioner! Alla oavsett ålder hjälper till. Vi dricker glögg, äter gott och pratar strunt i timmar. Jag försökte mig på att göra chokladkola, vilket nog gick sådär, om man nu inte gillar att äta den med sked direkt ur pappret. Smaken var god, men den fasta formen uteblev. Sådär som det blir ibland när man ger sig på nya recept. Men det gör inget, för det viktigaste är ju att få umgås med nära och kära.

Sötaste lilla kusinen & en massa gott.

Goda chokladbollar.

Pappas tradition är att alltid göra knäck, goda, goda.


Detta tror jag är ett riktigt hittepårecept.

Whilma hade kompisar att leka med hon oxå.

När julbaket var slut och barnen hade lagt sig, var vi några stycken kvar och drack Mojitos.

Utomhus var det gnistrande vackert, knarrande snö och riktig kyla är inte så ofta som vi får uppleva här i södra Sverige. Jag gillar det verkligen.

lördag 18 december 2010

Morgonstund!

Det absolut bästa med helgmornar är att sitta länge, länge och njuta av god frukost och fint sällskap. Tända ljus, läsa DN, gosa med vovven och småprata i timmar. Det är kvalitetstid för mig.
Frukosten i dag bestod bland annat av smoothie gjord på Havtor och Aroniabär mixat med vaniljyoghurt.

Nordiska nyttigheter med en massa antioxidanter.

Stora fina surdegsbröd är inte bara enormt gott utan är även i sig ett litet konstverk.